Titel: Lögnhistorier om jakt.

Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter:  Skälsjöberg, Sillre

Det var en skogsvaktare, som hette Åsander, som var ute på harjakt. Och han hade en överstyv smålansstövare, som hette Ping. Och Ping fick slag av hare söder om Skälsjön och drevet gick ner mot stranden vid Storberget. Där upphörde drevet och som Åsander skulle ner till sjön för att se efter, hur det stod till, så fick han se en stor gädda, som simmade i väg med Ping i gapet. Och då nu Åsander gick där efter stranden och sörjde hunden, så kom gäddan in mot land och högg tag i Åsanders stövel, så att han mistade den. Men stöveln där smakade visst inte gäddan så bra utan han börja fara hit och dit i sjön, och hur det var, så körde han huvudet i en berghäll så att han for in jäms med öronen. Och Åsander dit och till att skjuta skott på skott bakom huvudet på honom och fick död på gäddan också. Sedan så skar han upp magen på honom och fick igen både hunden och stöveln. Sedan mätte han, att han kört in huvudet en och en halv aln i hällen, så att han var stor alldeles bedrövligt.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.